Vedergras (Stipa)

4 producten

Stipa capillata - Vedergras
actie
Stipa capillata - Vedergras Vedergras
Stipa gigantea - Vedergras
actie
Stipa gigantea - Vedergras Reuze Vedergras
Stipa tenuissima - Vedergras
actie
Stipa tenuissima - Vedergras Vedergras
Stipa tenuissima 'Ponytails' - Vedergras
actie
Stipa tenuissima 'Ponytails' - Vedergras Vedergras 'Ponytails'

Waarom Vedergras uniek is

Bent u op zoek naar een speciale flair in uw tuin? Dan is Vedergras een echte aanrader. Dit siergras is ontzettend populair vanwege zijn sierlijke en fijne textuur. Vandaar dat deze prachtige plant veel wordt gebruikt door hoveniers en professionals, met name in een landschapsontwerp. Zelfs op een grauwe dag geeft deze bijzonder mooie plant kleur aan uw tuin. Vedergras wordt ook wel de Stipa genoemd. De stengels van de Stipa wegen zachtjes in de wind en laten u het gevoel krijgen dat u zich midden in de duinen aan zee bevindt. U kunt het Vedergras op talloze manieren in uw tuin verwerken, in borders, daktuinen, in een pot en zelfs in rotstuinen. De Stipa is daarom ook goed te combineren met andere planten.

Tip! Combineer Vedergras met Verbena Bonariensis. Deze twee planten zijn een bijzonder mooie combinatie.

Vedergras bestellen

Bent u van plan om Vedergras te kopen? Bij Groene Paradijs kunt u gemakkelijk online de Stipa bestellen. Als u een keuze heeft gemaakt in welke Stipa u graag in uw tuin wilt hebben, zijn er nog een paar dingen die goed zijn om te weten voordat u de Stipa daadwerkelijk gaat kopen. Vedergras is extreem droogtetolerant. Dit houdt in dat deze planten bovengemiddeld goed tegen droog weer kunnen. In de zomer heeft de Stipa voor het eerst groene en fijne bladeren. Deze bladeren worden later, witte, zilverachtige decoratie in uw tuin. Dit siergras is winterhard en zijn grootste soort wordt gemiddeld 150 centimeter. Voordat u Vedergras gaat bestellen is het nog belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant op een zonnige plek in uw tuin kan staan. Halfschaduw werkt ook voor deze plant, zolang het maar een lekkere warme plek met goed doorlatende grond is. Wilt u het beste resultaat uit de plant halen? Snoei de Stipa dan in maart terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. In mei zal het siergras weer gaan bloeien.

Verschillende soorten Stipa

Onder de naam Vedergras hangen nog een aantal verschillende soorten. Wij hebben onze populairste soorten even voor u op een rijtje gezet.

Stipa capillata - Vedergras is een siergras die bloeit in de maanden juni tot en met augustus. Deze soort is niet wintergroen maar wel winterhard. De volwassen hoogte voor deze plant is 100 centimeter. in het voorjaar, na de vorstperiode kunt u de uitgebloeide aren van deze soort weghalen.

Stipa gigantea - Vedergras is de grote variant van de Stipa. De volwassen hoogte van deze plant is wel 150 centimeter. Deze soort is zowel wintergroen als winterhard. De Stipa gigantea staat van juli tot en met september in bloei.

Stipa tenuissima - Vedergras is een van de fijnste in zijn soort. De bladeren zijn groen gekleurd en erg smal. Deze soort staat in bloei van mei tot en met augustus. In deze periode komen mooie witte bloempluimen tevoorschijn. De tenuissima wordt gemiddeld 30 centimeter hoog en is goed winterhard.

Stipa tenuissima ‘Ponytails’ - Vedergras is een fijne siergras soort. De bladeren lijken net op haren doordat ze zo smal zijn. Paardenliefhebbers zullen de plantensoort vergelijkbaar vinden aan een paardenstaart, vandaar de naam ‘ponytail’. Deze soort groeit tot een hoogte van ongeveer 50 centimeter.

Kenmerken vedergras

Latijnse naam Stipa
Plantenfamilie Poaceae (grassenfamilie)
Grondsoort Goed doorlatende, droge tot matig vochtige grond
Standplaats Volle zon
Hoogte volgroeide plant Varieert sterk afhankelijk van de soort (meestal tussen 30 cm en 200 cm)
Breedte Varieert afhankelijk van de soort
Bloemkleur Afhankelijk van de soort, vaak goudgeel, bruin of zilverachtig
Bloeitijd In de zomer
Bladkleur Groen tot blauwgroen, soms met herfstkleuren zoals geel
Bladvorm Lang en smal, draadvormig
Bladgrootte Matig groot
Planttijd Voorjaar of herfst
Waterbehoefte Matig, verdraagt droogte eenmaal gevestigd
Windgevoeligheid Matig windbestendig
Winterhardheid Over het algemeen goed winterhard

Veelgestelde vragen over Vedergras

Vedergras wordt gemiddeld zo’n 50 tot 60 centimeter hoog, met uitzondering van een aantal soorten Stipa. Deze uitzonderingen kunnen gemiddeld tussen de 100 en de 150 centimeter hoog worden. Doordat bepaalde soorten wat kleiner zijn, is deze prachtige plant ook geschikt voor in een grote pot op bijvoorbeeld uw balkon. Voor het mooiste resultaat kunt u het beste 7 à 9 stuks bij elkaar planten.
Vedergras is een winterharde plant. Het siergras is daarentegen niet wintergroen. In juli en augustus bloeit het Vedergras met geelbruine aren.
U kunt Vedergras het beste in maart snoeien. Snoei dan de uitgebloeide aren en bladeren terug tot ze ongeveer 10 centimeter boven de grond uit komen. Vanaf mei gaat het Vedergras weer bloeien.