Hartlelie (Hosta)

15 producten

Hosta 'Blue Cadet' - Hartlelie
actie
Hosta 'Blue Cadet' - Hartlelie Hartlelie
Hosta 'Francee' - Hartlelie
actie
Hosta 'Francee' - Hartlelie Hartlelie
Hosta 'Sum and Substance' - Hartlelie
actie
Hosta 'Sum and Substance' - Hartlelie Hartlelie
Hosta sieboldiana 'Frances Williams' - Hartlelie
actie
Hosta sieboldiana 'Frances Williams' - Hartlelie Hartlelie 'Frances Williams'
Hosta 'Blue Mouse Ears' - Hartlelie
actie
Hosta 'Blue Mouse Ears' - Hartlelie Hartlelie 'Blue Mouse Ears'
Hosta fortunei 'Albopicta' - Hartlelie
actie
Hosta fortunei 'Albopicta' - Hartlelie Hartlelie Albopicta
Hosta fortunei 'Hyacinthina' - Hartlelie
actie
Hosta fortunei 'Hyacinthina' - Hartlelie Hartlelie Hyacinthina
Hosta 'Honeybells' - Hartlelie
actie
Hosta 'Honeybells' - Hartlelie Hartlelie Honeybells
Hosta 'Halcyon' - Hartlelie
actie
Hosta 'Halcyon' - Hartlelie Hartlelie Halcycon
Hosta 'Wide Brim' - Hartlelie
actie
Hosta 'Wide Brim' - Hartlelie Hartlelie
Hosta undulata 'Albomarginata' - Hartlelie
actie
Hosta undulata 'Albomarginata' - Hartlelie Hartlelie Undulata Albomarginata
Hosta fortunei 'Aureomarginata' - Hartlelie
actie
Hosta fortunei 'Aureomarginata' - Hartlelie Hartlelie
Hosta undulata 'Mediovariegata' - Hartlelie
actie
Hosta undulata 'Mediovariegata' - Hartlelie Hartlelie Mediovariegata
Hosta 'Blue Angel' - Hartlelie
actie
Hosta 'Blue Angel' - Hartlelie Hartlelie
Hosta sieboldiana Elegans - Hartlelie
actie
Hosta sieboldiana Elegans - Hartlelie Hartlelie Elegans

Hartlelie: Hosta's in de tuin

Bent u op zoek naar een prachtige groene plant voor in uw tuin? Dan raden wij u aan om gewoon eens een kijkje te komen nemen in het assortiment van Het Groene Paradijs. Neem bijvoorbeeld de hosta. Dit is een geslacht aan planten dat wel 25 tot 40 verschillende soorten herbergt. Een hosta is ook wel bekend onder de naam Hartlelie. Deze naam is uiteraard te danken aan de vorm van de bladeren van de plant. Deze zien er schitterend uit met hun mooie, donkergroene kleur. Het is dan ook zeker het overwegen waard om deze plant aan uw tuin toe te voegen. De Hartlelie (hosta) inspireert steeds meer tuinliefhebbers. Omdat de sobere vaste plant met de pittoreske bladeren een ongelooflijke verscheidenheid aan variëteiten biedt. Leer alles over goede verzorging en wat je kunt doen tegen slakken in onze gids. Het geslacht Hosta is inheems in Azië en behoort tot de agavefamilie. Hosta's zijn vooral bekend als blad vaste planten. Als winterharde overblijvende vaste plant overtuigen ze door hun decoratieve bladeren. Hun botanische naam Hosta hebben ze te danken aan de Oostenrijkse botanicus Nicolaus Thomas Host. In de volksmond worden ze vaak hartblad lelies genoemd - iedereen die naar zijn bladeren kijkt, begrijpt onmiddellijk waarom.

Populaire soorten van de Hosta

Niet alleen in de schaduwtuin maakt Hosta een goede indruk. Inmiddels is de vaste plant verkrijgbaar in alle maten en voor elke locatie in de tuin. Het volgende is van toepassing: Hoe meer geel het blad, hoe meer zon de Hosta kan verdragen. De soorten Hosta Honeybells en Hosta 'Wide Brim' gedijen prachtig in de zon, maar je moet ze overvloedig water geven. Variëteiten met witgroene of blauwgrijsgroene bladeren geven daarentegen de voorkeur aan schaduw, ze "branden" gemakkelijk in de directe zon. Een bekende soort is de blauwbladige Hartlelie, ook wel Hosta Sieboldiana 'Elegans' genoemd. Deze groeit het liefst in halfschaduwrijke borders en aan de voet van houtachtige planten. Naast zijn blauwgrijze bladeren verrast hij van juli tot augustus met mooie wit/paarse bloemen. Bovendien verrukt de Hosta sieboldiana met een aangename geur die zich in de zomer in de tuin verspreid. Hosta fortunei 'Aureomarginata is nauw verwant aan Hosta sieboldiana. Dit is een hybride waarbij de ene ouder de blauwbladige Hosta is, de andere onbekend. Kenmerkend voor deze variëteit zijn de gekleurde bladeren.

Op welke standplaats voelt de Hosta zich het meest op haar gemak?

De optimale standplaats moet halfschaduwig tot schaduwrijk zijn. Als de groei begint in het vroege voorjaar zijn Hosta's bij uitstek geschikt voor combinatie's met voorjaarsbloeiers zoals Klokjesbloem of Winterheide. Belangrijk voor alle hosta's is een humusrijke, goed gedraineerde grond met een goede drainage, omdat wateroverlast niet wordt getolereerd. Op lichte zandgronden kunnen brandwonden optreden op de grote bladeren en lijdt de vaste plant. Hier is het raadzaam om royaal potgrond te gebruiken bij het planten en deze in het eerste jaar zo nodig water te geven. Mix verschillende vormen en creëer een interessante border in de halfschaduw met winterharde Hosta.

Eenvoudig en veilig een hosta bestellen

Het bestellen van een plant bij Het Groene Paradijs is altijd heel eenvoudig en veilig. We hebben onze webshop zo simpel mogelijk ingericht, zodat u zonder problemen uw bestelling bij ons kunt afronden. Dit is bij ons geheel veilig, waarbij we ook zorgen dat uw nieuwe plant veilig bij u thuis wordt afgeleverd. Bij ons betaalt u voor die mooie nieuwe plant nooit de hoofdprijs. Doordat wij geen showroom hebben en louter vanuit onze webshop leveren, kunnen wij onze kosten een stuk lager houden. Hier profiteert u als klant dan natuurlijk ook weer van mee!

Kenmerken hartlelie

Latijnse naam Hosta
Plantenfamilie Asparagaceae (voorheen Liliaceae)
Grondsoort Goed doorlatende, humusrijke grond
Standplaats Licht tot volle schaduw (variërende tolerantie afhankelijk van de soort)
Hoogte volgroeide plant Varieert sterk, meestal tussen 15 cm en 90 cm, afhankelijk van de soort en variëteit
Breedte Varieert afhankelijk van de soort
Bloemkleur Verschillende kleuren, waaronder wit, lavendel en paars
Bloeitijd Meestal in de zomer, maar dit kan variëren afhankelijk van de soort
Bladkleur Groen, blauwgroen, geelgroen en variaties hiertussen, afhankelijk van de variëteit
Bladvorm Variabel, vaak hartvormig, ovaal of lancetvormig
Bladgrootte Varieert afhankelijk van de soort, meestal groot en breed
Planttijd Voorjaar of herfst
Waterbehoefte Gemiddeld, houdt van vochtige omstandigheden
Windgevoeligheid Over het algemeen goed bestand tegen wind
Winterhardheid Goed winterhard, afhankelijk van de soort

Veelgestelde vragen over Hartlelie

Hosta's worden bij voorkeur geplant in het voorjaar of in het vroege najaar, wanneer de grond nog vochtig is en de temperaturen gematigd zijn. Dit geeft de planten voldoende tijd om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint.
Hosta's hebben meestal geen specifieke snoei nodig, maar je kunt dode of beschadigde bladeren verwijderen om de plant er netjes uit te laten zien. Als de plant te groot wordt of uitdunnen nodig heeft, kan snoeien worden gedaan in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint.
Hosta's zijn van nature schaduwminnende planten en gedijen het beste in de halfschaduw tot volle schaduw. Sommige variëteiten kunnen echter ook in de zon groeien, maar ze hebben meestal wat beschutting nodig tegen de heetste middagzon, vooral in warme klimaten. Variëteiten met dikkere bladeren of een lichtere kleur hebben vaak meer tolerantie voor zonlicht. Het is belangrijk om de specifieke zonvereisten van de gekozen variëteit te controleren voordat je deze in de volle zon plant.