Kerrieplant

2 producten

Helichrysum italicum 'Dwarf Curry' - Kerrieplant
actie
Helichrysum italicum 'Dwarf Curry' - Kerrieplant Kerrieplant
Helichrysum italicum - Kerrieplant
actie
Helichrysum italicum - Kerrieplant Kerrieplant

De Kerrieplant en haar geschiedenis

Kerrieplant (Helichrysum italicum) staat ook bekend als Italiaanse Strobloem en behoort tot de madeliefjesfamilie. Er zijn wereldwijd ongeveer zeshonderd soorten, waarvan drie verwante soorten in Midden-Europa.
De Kerrieplant was al in de oudheid bekend bij de Grieken en Romeinen en werd gebruikt als remedie. Volgens de overlevering werd het gebruikt voor slangenbeten en urinewegproblemen, maar ook om motten te bestrijden. In de natuurgeneeskunde wordt de Kerrieplant vandaag de dag nog steeds gebruikt.

De Kerrieplant is een aromatisch geurende, mediterrane kruidenplant met witte gevilte bladeren en gele bloemen, die in zijn habitus erg lijkt op rozemarijn. De kleine bladeren stralen een typische kerriegeur uit, die echter niet door iedereen als zodanig wordt waargenomen.

Bloeiperiode van de Kerrieplant

Tussen juli en augustus verschijnen de kleine, gele bloemhoofdjes en staan ze samen in kleine paraplupluimen. Wanneer gedroogd, kunnen de bloemen van de Kerrieplant worden verwerkt in boeketten.

Voor gebruik in boeketten, maar ook voor conservering, bind je de Kerrieplant eenvoudig samen in bundels en hang je ondersteboven op een droge en goed geventileerde plaats om te drogen.
In het eerste jaar bereikt de Kerrieplant een grootte van ongeveer dertig centimeter in hoogte en breedte. Als overwintering lukt, verspreidt het kruid zich verder. Omdat de Kerrieplant echter een mediterrane plant is, is het slechts gedeeltelijk winterhard.

Het kruid wordt gebruikt in de keuken en kan op dezelfde manier worden gekookt als kerriepoeder, bijvoorbeeld met kipgerechten of rijst, maar moet vóór het serveren worden verwijderd.

Naast andere kruiden en specerijenplanten, zoals peterselie, dille, dragon, basilicum of citroenmelisse, verrijkt het de Kerrieplant niet alleen het kruidenbed, maar ook het menu van de tuinman.

Beplanting en standplaats Kerrieplant

De Kerrieplant geeft de voorkeur aan een zonnige plek en losse, matig voedselrijke bodems. Het verdraagt droge in plaats van te natte bodems, dus zandgrond wordt vooral aanbevolen.

De Kerrieplant kan het beste in het voorjaar worden geplant met een plantafstand van ongeveer twintig centimeter.
Als het in potten of plantenbakken wordt geplaatst, moet er wat zand aan de normale grond worden toegevoegd.

Verzorging en bemesting Kerrieplant

De Kerrieplant heeft heel weinig verzorging nodig. Droogte verdraagt het heel goed en groeit dan het beste. Planten in potten moeten echter zo nu en dan licht worden bewaterd tijdens lange periodes van droogte.
De Kerrieplant heeft geen bemesting nodig. Als het echter heeft overwinterd, moet er in het voorjaar wat compost rond de plant worden toegediend.

Als de Kerrieplant in potten zit, moet het niet buiten overwinteren, maar in de koele kamer. Buiten heeft de Kerrieplant winterbescherming nodig. Geschikt hiervoor zijn gebladerte en kreupelhout, dat overvloedig moet worden aangebracht, omdat de mediterrane plant onze koude winters niet goed overleeft.

Snoeien en vermeerderen

Snoeien wordt aanbevolen kort na de bloei of na het ontluiken in het voorjaar. De Kerrieplant moet dan worden ingekort tot ongeveer een derde, zodat het weer weelderig ontkiemt en een bossige vorm vormt. Het kan geen kwaad om terug te snoeien naar het oude hout.