Weigelia

5 producten

Weigela 'Bristol Ruby' - Weigelia
actie
Weigela 'Bristol Ruby' - Weigelia Weigelia
7.99 9.99
Bekijk product
Weigela 'Candida' - Weigelia
actie
Weigela 'Candida' - Weigelia Weigelia
8.88 9.99
Bekijk product
Weigela florida 'Variegata' - Weigelia
actie
Weigela florida 'Variegata' - Weigelia Weigelia
8.88 9.99
Bekijk product
Weigela florida 'Alexandra' - Weigelia
actie
Weigela florida 'Alexandra' - Weigelia Weigelia
8.88 9.99
Bekijk product
Weigela florida 'Nana Purpurea' - Weigelia
actie
Weigela florida 'Nana Purpurea' - Weigelia Weigelia
9.99 10.99
Bekijk product

Weigelia (Weigela) zijn onderhoudsarm bloeiende struiken die behoren tot de kamperfoeliefamilie. Er zijn wereldwijd zo'n tweehonderd soorten, die in parken en tuinen als sierheesters worden gekweekt.

Weigelia's zijn heerlijk bloeiende struiken die de lila bloesem vertonen met hun licht tot donkerroze of delicaat geel getinte kleuren en klokvormige bloemen.

Verschillende variëteiten groeien tot drie meter hoog en breed, hoewel er ook lage variëteiten zijn die niet hoger groeien dan ongeveer tachtig centimeter.

Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is de ongekende overvloed aan bloemen die in de maand mei verschijnen. Op lange, uitstekende, deels overhangende takken vormt de Weigelia dan talloze van zijn bloemtrossen.

Beplanting en standplaats van Weigelia

Weigelia's voelen zich het meest comfortabel in goede, voedzame, niet te droge bodems. De standplaats moet ook volledig zonnig zijn, zodat zich overvloedige bloemen kunnen vormen.
Weigelia's worden geplant in het voorjaar of, zoals de meeste hagen en struiken, in de herfst. De optimale afstand komt overeen met de helft van de groeibreedte. Bij het kiezen van de locatie moet men er rekening mee houden dat de Weigelia ongeveer 30 tot 50 centimeter per jaar groeit.

Natuurlijk zijn ze ook geschikt als bloeiende struiken in een solitaire positie, maar zijn ze vooral aantrekkelijk naast rhododendrons, azalea's of als lid van een bloemhaag met jasmijn, deutzia of kornoelje.

Verzorging en snoeien van de Weigelia

Weigelia's hebben weinig zorg nodig. Alleen een matige snoei direct na de bloei zorgt ervoor dat het misschien een tweede keer bloeit in de nazomer. Een zwaardere snoei is ook mogelijk. Voor dit doel worden oude houtachtige takken direct bij de wortelhals afgesneden om ruimte te maken voor jonge scheuten. Daarnaast wordt de overhangende groei van de takken gesnoeid.
Als er later een snoei plaatsvindt, zal de Weigelia pas het jaar erna weer bloeien. Voor oude, lelijke struiken wordt een radicale snoei tot ongeveer twintig centimeter aanbevolen voor verjonging. Zelfs dan bloeit het op zijn vroegst in het volgende jaar, omdat het over het algemeen geen bloemen op jonge scheuten vertoont.

Bemesting en vermeerdering

Weigelia moet worden bemest aan het begin van de ontluiking in het vroege voorjaar om de knopvorming te stimuleren.

Uitgebreid mulchen wordt ook aanbevolen in het voorjaar om te beschermen tegen overmatige droogte.

Vermeerdering kan gemakkelijk worden uitgevoerd met stekken in de zomer. Voor dit doel worden sterke stukken met een lengte van ongeveer twintig centimeter uit het gebladerte bevrijd en in de aarde geplaatst. Deze moeten regelmatig vochtig worden gehouden tot de herfst, zodat de gewortelde planten volgend voorjaar naar hun definitieve standplaats kunnen worden verplant.

Ziekten en plagen bij Weigelia

Er zijn geen ziekten en plagen bekend voor de Weigelia.