Kerstroos (Helleborus)

6 producten

Helleborus niger - Kerstroos
actie
Helleborus niger - Kerstroos Kerstroos of Nieskruid
Helleborus orientalis - Kerstroos
actie
Helleborus orientalis - Kerstroos Kerstroos of Nieskruid
Helleborus orientalis 'Red Lady' - Kerstroos
actie
Helleborus orientalis 'Red Lady' - Kerstroos Kerstroos of Nieskruid
Helleborus foetidus - Nieskruid
actie
Helleborus foetidus - Nieskruid Stinkend Nieskruid
Helleborus orientalis 'Pretty Ellen White' - Kerstroos
actie
Helleborus orientalis 'Pretty Ellen White' - Kerstroos Kerstroos
Helleborus argutifolius - Kerstroos
actie
Helleborus argutifolius - Kerstroos Kerstroos

De Helleborus met zijn soorten

Van januari tot en met mei kunt u genieten van verschillende soorten van de Helleborus. Deze bloeien vaak al vroeg in het seizoen, sommige zelfs al in januari. De naam heeft een betekenis, hiervoor wordt de naam gesplitst. Helle betekent doden en borus betekent voedsel. Dit wil zeggen dat alle delen van deze plant giftig zijn voor de mens. Dat betekent alleen niet dat ze niet mooi zijn om naar te kijken.

De Helleborus in uw tuin

De bekendste soort is de Helleborus Niger. Dit wordt de kerstroos genoemd die prachtige witte bloemen bevat. Deze kunt u krijgen vanaf december en kunt u gewoon planten in de tuin. De andere soorten kunt u het hele jaar, op de zomer na, gewoon planten. Let er wel op dat u handschoenen gebruikt want het is een hele giftige plant. U kunt de plant in vruchtbare tuingrond planten. De plant kan in de schaduw staan en houdt van kalk. Het beste is om de plant meteen op een goede plek te zetten want deze houdt er niet van om verplaatst te worden. Verplanten kan, maar het kost de plant energie om zich te herstellen van de verplaatsing. Mocht het nodig zijn zorg er dan voor dat er voldoende wortelkluit bij zit.

Prachtige kleuren

Er zijn verschillende soorten met ook verschillende kleuren bloemen van lichtgroen tot paars, we hebben gegarandeerd waar u naar op zoek bent. De niger heeft in het begin witte bloemen en later tijdens de bloeiperiode worden deze paars, de foetidus heeft lichtgroene bloemen met een randje van rood-paars kleur, de lividus heeft lichtgroene-gele bloemen, de purpurascens heeft rood-paarse bloemen, de orientalis donkerpaarse bloemen en de viridus heeft groene bloemen. U kunt bij ons elk soort Helleborus kopen. U kunt de helleborus bestellen via onze webshop.

Kenmerken kerstroos

Latijnse naam Helleborus
Plantenfamilie Ranunculaceae
Grondsoort Goed doorlatende, humusrijke grond
Standplaats Halfschaduw tot schaduw
Hoogte volgroeide plant Varieert afhankelijk van de soort (meestal tussen 30 cm en 60 cm)
Breedte Varieert afhankelijk van de soort
Bloemkleur Diverse kleuren, waaronder wit, roze, rood, groenachtig en paars
Bloeitijd Afhankelijk van de soort, maar meestal in de late winter tot het vroege voorjaar
Bladkleur Donkergroen tot blauwgroen, soms met zilverachtige vlekken
Bladvorm Diep ingesneden, handvormig
Bladgrootte Matig groot
Planttijd Herfst of vroege lente
Waterbehoefte Gemiddeld
Windgevoeligheid Matig windbestendig
Winterhardheid Over het algemeen goed winterhard

Veelgestelde vragen over Kerstroos

Helleborus planten: Helleborus wordt bij voorkeur in het najaar geplant, tussen september en november, of in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Dit geeft de plant voldoende tijd om te wortelen voordat de bloeiperiode begint.
Helleborus snoeien: Over het algemeen heeft Helleborus geen intensieve snoei nodig. Dode of beschadigde bladeren kunnen indien nodig worden verwijderd. Snoei kan ook worden uitgevoerd na de bloei om de plant er netjes uit te laten zien en om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen.
Bloeiperiode van Helleborus: Helleborus bloeit meestal in de late winter tot het vroege voorjaar, meestal tussen december en maart, afhankelijk van de soort en variëteit. De bloemen kunnen lang aanhouden en zijn vaak opvallend en kleurrijk.
Grootte van Helleborus: De grootte van Helleborus kan variëren afhankelijk van de soort en variëteit, maar ze groeien over het algemeen tot ongeveer 30-60 cm hoog en breed.
Verzorging van een kerstroos (Helleborus): Helleborus gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen en heeft goed doorlatende grond nodig. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de planten in water blijven staan. Mulchen rond de planten kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Voer de planten in het voorjaar licht bij met een evenwichtige meststof. Na de bloei kunnen uitgebloeide bloemstengels worden weggeknipt en kan een lichte laag compost worden aangebracht rond de planten om de groei te bevorderen.