Pampasgras snoeien

3 producten

Cortaderia selloana 'Rosea' - Pampasgras
actie
Cortaderia selloana 'Rosea' - Pampasgras Pampasgras 'Rosea'
Cortaderia selloana 'Pumila' - Pampasgras
actie
Cortaderia selloana 'Pumila' - Pampasgras Pampasgras 'Pumila'
Cortaderia selloana - Pampasgras
actie
Cortaderia selloana - Pampasgras Pampasgras

Pampasgras snoeien: snoeitips van de expert

Pampasgras is extreem woekerend. Om het jaar na jaar overvloedig te laten bloeien, moet het vakkundig worden gesnoeid. We laten je zien hoe.
Sinds enkele jaren zijn siergrassen weer in de mode op onze breedtegraden. Ze verfraaien onze voortuinen en balkons op hun eigen heel bijzondere manier. Bovenal is er een grote vraag naar vertegenwoordigers van het geslacht Pampasgras (Cortaderia), vooral voor het Amerikaanse Pampasgras (Cortaderia selloana). Want de enorme sierwaarde in de tuin staat buiten kijf – ook als het in de winter is afgestorven. Om het siergras na de winter echter nieuw en krachtig te laten ontkiemen, moet het zeker worden gesnoeid. Als echter niet precies bekend is hoe dit werkt, kunnen hier ook fatale fouten worden gemaakt, die in geval van twijfel zelfs het leven van het Pampasgras in gevaar kunnen brengen.

Moet je pampasgras snoeien?

Pampasgras vereist niet veel zorg. Om het echter goed te laten ontwikkelen, moet het in het voorjaar een radicale snoei krijgen. Omdat de plant herhaaldelijk uit de moederplant ontspruit, d.w.z. een zogenaamd nest vormt, moet er voldoende ruimte worden gecreëerd voor de nieuwe scheuten. Alleen zo kan het gras zich optimaal ontwikkelen. In de late herfst of aan het begin van de winter drogen de bladeren van het Pampasgras op. Ze vallen echter niet vanzelf af en mogen in de herfst niet worden afgesneden. Het is beter om de scheuten in het bovenste gedeelte voor de eerste vorst samen te binden. Zo krijgt je Pampasgras een eerste winterbescherming door de beschermende bladeren.

Let op: Zelfs bij verdorring kunnen de scherpgerande bladeren nog steeds snijwonden veroorzaken. Draag altijd stevige tuinhandschoenen bij het werken met het Pampasgras.

Wanneer pampasgras snoeien?

Pampasgras moet altijd in het voorjaar worden gesnoeid, wanneer de dagen vorstvrij zijn geworden. Het stengelinterieur van het Pampasgras is hol. Als je in de herfst je Pampasgras zou inkorten, zou zich daar water ophopen en dat zouden de planten helemaal niet leuk vinden. Ze zouden rotten en zelfs de vorst zou het gemakkelijk hebben vanwege een groot, onbeschermd oppervlak.

Pampasgras snoeien bij het zien van de eerste scheuten

De eerste scheuten van het nieuwe jaar ontspruiten al in het vroege voorjaar uit het nest van de moederplant. Zodra de jonge scheuten een lengte van ongeveer 10 tot 15 cm hebben bereikt, kun je de oude bladeren of scheuten die in het voorgaande jaar aan elkaar zijn gebonden boven de nieuwe scheuten knippen. Afhankelijk van het weer, en dus afhankelijk van het tijdstip van de nieuwe scheut, kan de plant van maart tot mei worden gesnoeid.

Hoe pampasgras te snoeien?

Voor het snoeien van het Pampasgras is het de moeite waard om een paar dingen voor te bereiden. De bladeren van het Pampasgras zijn erg scherp en sommige hebben zelfs weerhaken als beschermingsmechanisme. Trek in ieder geval een trui met lange mouwen en een lange broek aan. Snijbestendige tuinhandschoenen en veiligheidsbril beschermen je tegen alle mogelijke gevaren. Als snijgereedschap is een scherpe snoeischaar voldoende.

Om het pampasgras in het voorjaar na de laatste vorst te snoeien, maak je eerst het lint los waarmee je in de herfst de stengels en bladeren aan elkaar hebt gebonden. Pak nu kleine bundels bladeren en stengels achter elkaar net boven het plantennest en knip ze voorzichtig af op een hoogte van ongeveer 20 cm. Let op de nieuwe scheuten die al verschijnen, zodat ze niet beschadigd raken. De nieuwe uitgroei heeft nu genoeg ruimte en krijgt ook voldoende licht. Niets staat een nieuwe mooie bloemenpracht in de weg.