Sierui (Allium)

15 producten

Allium 'Millenium' - Sierui
actie
Allium 'Millenium' - Sierui Sierui
Allium 'White Giant' - Sierui
actie
Allium 'White Giant' - Sierui Sierui White Giant
12.22 14.99
Allium 'Mount Everest' - Sierui
actie
Allium 'Mount Everest' - Sierui Sierui
Allium 'Globemaster' - Sierui
actie
Allium 'Globemaster' - Sierui Sierui Globemaster
Allium karataviense - Sierui
actie
Allium karataviense - Sierui Sierui
Allium 'Gladiator' - Sierui
actie
Allium 'Gladiator' - Sierui Sierui
Allium sphaerocephalon - Kogellook
actie
Allium sphaerocephalon - Kogellook Kogellook
Allium nigrum - Sierui
actie
Allium nigrum - Sierui Sierui
Allium giganteum - Sierui
actie
Allium giganteum - Sierui Sierui
Allium atropurpureum - Sierui
actie
Allium atropurpureum - Sierui Sierui
Allium 'Summer Beauty' - Sierlook
actie
Allium 'Summer Beauty' - Sierlook Sierlook 'Summer Beauty'
Allium senescens - Sierui
actie
Allium senescens - Sierui Look
Allium christophii - Sierui
actie
Allium christophii - Sierui Sierui of Sterrenlook
Allium aflatunense 'Purple Sensation' - Sierui
actie
Allium aflatunense 'Purple Sensation' - Sierui Sierui Purple Sensation
Allium schoenoprasum - Bieslook
actie
Allium schoenoprasum - Bieslook Bieslook

Met zijn veelal bolvormige bloemhoofdjes floreert de Sierui (Allium) in de mooiste kleuren. We geven tips voor het planten en verzorgen van bolbloemen.

Oorsprong Sierui

Allium, dat behoort tot de onderfamilie Allioideae binnen de Amaryllisfamilie (Amaryllidaceae), is ongetwijfeld een van de meest gevarieerde bolbloemgeslachten. Ongeveer 940 meerjarige soorten behoren tegenwoordig tot het geslacht Allium - waardoor het een van de grootste geslachten onder bolbloemen is. Daarnaast zijn er enkele hybriden die zijn gemaakt door verschillende soorten en verschillende variëteiten te kruisen. Eerder werd het geslacht toegewezen aan de familie Liliaceae. Moleculair genetische studies leidden echter tot een verandering in de plantsystematiek.

Door het gebruik ervan wordt Sierui onderscheiden tussen sierplanten en nuttige planten. Tot het geslacht Allium behoren ook de Allium sativum en de Bieslook (Allium schoenoprasum). Soorten zoals wilde knoflook (Allium ursium) worden zowel voor sierdoeleinden als voor consumptie in de tuin geplant, terwijl de Sterrenlook (Alllium christophii) als pure sierplant wordt gekweekt. De siersoorten en variëteiten zijn echter ook geschikt voor consumptie.
Sierui wordt bijna over de hele wereld verspreid, waarbij de meeste Allium-soorten op het noordelijk halfrond voorkomen. Wilde knoflook is een van de weinige soorten die inheems is. Het komt van nature voor in beukenbossen. Veel van de aangeplante siersoorten daarentegen zijn steppe- en bergplanten uit Centraal-Azië.

Uiterlijk en groei van Sierui

Afhankelijk van de soort bereik Sierui een hoogte van 12 tot 150 centimeter. Zo is de Allium nevskianum tussen de 12 en 15 centimeter hoog, terwijl veel hybride variëteiten, maar vooral de reuzenui (Allium giganteum) indruk maken met hun statige hoogte. De bloeiperiode is tussen april en september, waarbij de meest aangeplante soort bloeit tussen mei en juni. De individuele bloemen zijn in bloemschermen, die bij veel soorten een bolvorm hebben en een diameter van 25 centimeter kunnen bereiken. Als bloemkleur voeren violettinten de boventoon, maar er zijn ook witte, gele, roze, rode en zelfs blauwbloeiende soorten. De sterke bloemstengel is meestal bladloos. Na de bevruchting van de bloemen ontwikkelen zich capsulevruchten, die zwarte eironden tot bolvormige zaden bevatten. De lange, smalle bladeren van de bolvormige plant zijn onbestamd.

In het geval van Sierui kunnen de twee vegetatie- en rustfasen die typerend zijn voor bolgewassen worden onderscheiden: in het voorjaar ontspruiten het gebladerte en de bloemschacht uit het ondergrondse opslagorgaan. Na de bloei en de daaropvolgende zaadrijping sterven alle bovengrondse plantendelen af, terwijl de bol tot het volgende voorjaar overleeft. Tijdens deze rustfase vindt noch wortelgroei, noch de vorming van dochterbollen plaats. Voor veel Allium-soorten duurt het groeiseizoen slechts drie tot vier maanden. Ze zijn dus optimaal aangepast aan de zomerse droge periodes van hun thuisland.

Ideale standplaats en bodem Sierui

Zoals bijna alle bolbloemen groeien de verschillende Allium-soorten voornamelijk op extreme locaties die slechts door een paar planten gekoloniseerd kunnen worden. Hun leefgebieden zijn vaak steppen en steenachtige berghellingen, die slechts een paar maanden van het jaar gezegend zijn met voldoende regenval. De bol geeft de Sierui een extreem korte vegetatieperiode, omdat de complete plant, inclusief de bloem, er al in ligt en in de grond rust totdat de bodemtemperatuur en vochtigheid hem laten groeien. Wanneer de eerste groene toppen van de verschillende Allium-soorten het bodemoppervlak doorboren, duurt het slechts enkele weken voordat de planten in volle bloei staan. De hele bloeiwijze is omgeven door een schutblad, dat na opening snel droogt.

Na bestuiving door insecten en het begin van zaadrijping verwelken de meeste Allium-soorten vrij snel en slaan ze alle belangrijke voedingsstoffen weer op in hun bollen - het hele groeiseizoen duurt zelden langer dan drie tot vier maanden en laat de planten daarom overleven in zomerdroge gebieden. Dit betekent echter ook dat de meeste Sierui soorten zeer gevoelig reageren op vochtige, ondoordringbare tuinaarde, vergelijkbaar met tulpen. Onder permanent vochtige omstandigheden rotten de uien soms heel snel.

Waar kan ik Sierui kopen?

Welkom bij Het Groene Paradijs, de specialist in hoogwaardige Sierui planten. Wij hebben een ruim assortiment Sierui in vele kleuren, soorten en maten. Twijfelt u nog wanneer u Sierui kunt kopen? Bij ons is Sierui het jaarrond te koop. Dit omdat wij Sierui aanbieden, die is opgekweekt in pot. Deze potplanten kunt het hele jaar door aanplanten!

Sierui aanplanten : kiest u voor Sierui bollen of voor Sierui in pot?

De Sierui bollen worden geplant van september tot november, wanneer de grond vorstvrij is, ook tot in december. Daar waar Sierui bollen gebonden zijn aan deze 3 maanden in het jaar, raden wij aan om Bloembollen in Pot te bestellen. Het grote voordeel is dan deze door de kweker in pot zijn gekweekt, zodat deze het hele jaar aangeplant kan worden. De aarde moet doorlatend zijn, de locatie overwegend zonnig. Op leemachtige bodems moet je de Sierui op een scheplading grofkorrelig bouwzand leggen, zodat het regenwater goed weg kan sijpelen. Vroeg planten heeft voor de meeste soorten de voorkeur zodat de bollen nog voor de winter kunnen wortelen. Bij het hybride ras 'Purple Sensation' leidt een vroege plantdatum echter tot een zeer vroege ontluiking in het voorjaar, die dan vorstgevaar loopt. Hier wordt planten niet aanbevolen vóór november. De plantdiepte is afhankelijk van de betreffende bolgrootte. Als vuistregel geldt dat het plantgat drie keer zo diep moet zijn als de bol hoog is. Tip: Het is het beste om de plantplaatsen te markeren met dunne bamboestokken, zodat u de laat ontkiemende Allium-soorten kunt identificeren.

Verzorging Sierui

Bij veel Sierui soorten worden de bladeren vrij vroeg in het jaar geel, soms al tijdens de bloeiperiode. Als deze visueel storend zijn, kunnen ze worden verwijderd. Wacht anders tot de bovengrondse plantendelen verwelken na de bloei en knip ze dan af. De bolbloemen worden tijdens het ontluiken in het voorjaar bemest, een organische meststof is geschikt.

Kenmerken sierui

Latijnse naam Allium
Plantenfamilie Amaryllidaceae (narcisfamilie)
Grondsoort Goed doorlatende, humusrijke grond
Standplaats Volle zon
Hoogte volgroeide plant Varieert sterk afhankelijk van de soort (meestal tussen 15 cm en 150 cm)
Breedte Varieert afhankelijk van de soort
Bloemkleur Diverse kleuren, waaronder wit, roze, paars en geel
Bloeitijd Afhankelijk van de soort, maar over het algemeen in de lente tot vroege zomer
Bladkleur Groen, soms blauwachtig of grijsgroen
Bladvorm Lineair tot lintvormig
Bladgrootte Varieert afhankelijk van de soort
Planttijd Herfst voor bolgewassen
Waterbehoefte Matig
Windgevoeligheid Matig windbestendig
Winterhardheid Over het algemeen goed winterhard

Veelgestelde vragen over Sierui

Sieruien (Alliums) worden meestal geplant in de herfst, van september tot november, hoewel sommige soorten ook in het voorjaar kunnen worden geplant. Het planten in de herfst geeft de bolletjes voldoende tijd om te wortelen voordat de groei begint in het volgende voorjaar.
De bloeiperiode van sieruien varieert afhankelijk van de soort en variëteit, maar ze bloeien over het algemeen in het late voorjaar tot de vroege zomer, meestal tussen mei en juli. Sommige soorten kunnen echter ook later in de zomer bloeien.
Sieruien hebben over het algemeen geen snoei nodig. Nadat de bloei is voltooid, kunnen de bloemstengels worden afgeknipt om de plant er netjes uit te laten zien en om zaadvorming te voorkomen. Laat echter het blad van de sieruien staan, omdat het de bolletjes helpt energie op te slaan voor het volgende groeiseizoen. Pas na volledig afsterven van het blad kunt u het verwijderen.