Beemdkroon

2 producten

Knautia macedonica 'Melton Pastels' - Beemdkroon
actie
Knautia macedonica 'Melton Pastels' - Beemdkroon Beemdkroon
Knautia macedonica - Beemdkroon
actie
Knautia macedonica - Beemdkroon Beemdkroon

Beemdkroon - Knautia macedonica een waardevolle vaste plant

De mooie, wijnrode bloemhoofdjes van de Beemdkroon verschijnen van de vroege zomer tot de herfst.

Oorsprong van de Beemdkroon

De Beemdkroon (Knautia macedonica) is een wilde vaste plant met een zeer lange bloeitijd. Net als de Knautia arvensis behoort hij tot de onderfamilie Dipsacoideae. Beemdkroon komt oorspronkelijk uit Macodonië, de centrale Balkan tot Roemenië, waar het van nature voorkomt in open bossen en struiken. Niet alleen de botanische naam, maar ook de Nederlandse naam "Macedonische Beemdkroon" geeft al zijn oorsprong aan.

Groei

De diepgewortelde vaste plant groeit rechtop en deels overhangend tot een 60 tot 100 centimeter hoogte. De groeibreedte is 50 tot 70 centimeter. Omdat Beemdkroon met zijn sterke wortels ook door arme bodems wortelt, maakt het deze grond humischer en bereidt het ze voor op volgende planten.

Bladeren

Terwijl de groene basisbladeren van de Beemdkroon smal en lancetvormig lijken, zijn de stengelbladeren bijna varenachtig geveerd.

Bloeiperiode en bloemen

Afhankelijk van het weer opent de vaste plant zijn bolvormige bloemen van juli tot september. De bloemhoofdjes worden ongeveer anderhalf tot drie centimeter groot en lijken te dansen op de lange stelen boven het gebladerte. De bloemen glanzen meestal in een donker wijnrood. Vooral vlinders, maar ook bijen, hommels en andere insecten voelen zich er op magische wijze toe aangetrokken.

Vruchten en zaadvorming

Na de bloei vormt Beemdkroon afsluitende vruchten. Als je de zaadclusters laat staan, zal de vaste plant overvloedig zaaien en zo zijn voortbestaan verzekeren.

Standplaats

De Beemdkroon is een echte zonaanbidder en gedijt het beste op een volledig zonnige plek.

Grond en bodem

Deze vaste plant gaat goed om met droogte. Hij houdt van een zanderige, goed gedraineerde en licht alkalische grond die droog tot lichtvochtig is. Aan de andere kant is een natte bodem ongeschikt.

Aanplanten Beemdkroon

Het aanplanten van de Beemdkroon wordt aanbevolen in het voor- of najaar. Wanneer je Knautia macedonica in de grond brengt, denk dan aan de groeibreedte en reserveer een afstand van ongeveer 60 centimeter van de buren. Geef de vaste plant goed water na het planten.

Toepassing

Deze bijvriendelijke vaste plant wordt vooral aanbevolen voor natuurlijke tuinen of wilde bloemenweiden, maar de Beemdkroon zorgt ook verfijnde kleuraccenten in borders in de zomer en herfst. Beemdkroon voelt zich vooral op zijn gemak op zonnige en warme plaatsen. Je kunt de vaste plant ook prachtig gebruiken voor hellingen en beplantingen met heide- en steppekarakter. Individuele snijbloemen kunnen voor de vaas worden gesnoeid, omdat Knautia macedonica een goed duurzame snijbloem is. Vooral de kleine variëteit Knautia macedonica 'Melton Pastels' snijdt een mooi figuur in de pot op het balkon of terras.