Struisriet (Calamagrostis)

3 producten

Calamagrostis acutiflora 'Overdam' - Struisriet
actie
Calamagrostis acutiflora 'Overdam' - Struisriet Struisriet
Calamagrostis brachytricha - Diamantgras
actie
Calamagrostis brachytricha - Diamantgras Diamantgras
Calamagrostis acutiflora Karl Foerster - Struisriet
actie
Calamagrostis acutiflora Karl Foerster - Struisriet Struisriet Karl Foerster

Struisriet voor uw tuin

Struisriet behoort tot de siergrassen en kenmerkt zich door zijn slanke bloeiwijze met lange, smalle bladeren die soms meer dan een meter hoog worden. Het is een uitstekende keuze om lege plekken in de tuin op te vullen met hoge beplanting. Hoewel struisriet goed winterhard is, is struisriet niet wintergroen. Het blad verkleurt bruin en sterft af in de winter. In het voorjaar is het belangrijk om struisriet tot ongeveer 20 centimeter te snoeien, wat de groei van nieuw, fris groen struisriet bevordert. De bloeiperiode strekt zich uit van juli tot september, waarbij struisriet prachtige bloeiaren of pluimen ontwikkelt, afhankelijk van het specifieke type struisriet.

Calamagrostis

De Latijnse naam voor struisriet is 'Calamagrostis acutiflora'. Er zijn verschillende calamagrostis soorten beschikbaar. Het verschil in de soorten calamagrostis zit vooral in de kleur. Bij het Groeneparadijs bieden wij drie soorten calamagrostis aan: Calamagrostis brachytricha, Calamagrostis karl foerster en Calamagrostis acutiflora.

Calamagrostis brachytricha

Calamagrostis brachytricha, ook bekend als Diamantgras, bereikt een hoogte van ongeveer 80 tot 100 centimeter. Het is geschikt als solitairplant in lagere beplanting, maar de Calamagrostis brachytricha is ook goed te combineren met andere planten. Van augustus tot oktober bloeit Calamagrostis brachytricha, waarbij het mooie, vrij dichte pluimen produceert in een grijzige bruine kleur. Deze variant woekert niet, maar vormt pollen. Een zonnige tot half beschaduwde standplaats is ideaal. Calamagrostis brachytricha gedijt goed in bijna elke tuingrond, maar vermijdt een te natte bodem.

Calamagrostis karl foerster

Calamagrostis acutiflora Karl Foerster, ook bekend als struisriet, bereikt een hoogte van ongeveer 80 tot 100 centimeter. Het is uitstekend geschikt als individuele plant in lagere beplanting. De Calamagrostis Karl Foerster is tevens goed te combineren met onze andere siergrassen. De Calamagrostis Karl Foerster bloeit van augustus tot oktober, waarbij het mooie, vrij dichte pluimen produceert in een grijsbruine kleur. Calamagrostis Karl Foerster groeit niet wild uit maar vormt pollen. Het gedijt het best op een zonnige tot half beschaduwde standplaats en is geschikt voor bijna elke tuingrond, maar vermijd een te natte bodem. In het voorjaar is het belangrijk om de 'Karl Foerster' terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter.

Calamagrostis acutiflora

Calamagrostis acutiflora 'Overdam', ook bekend als bont struisriet, behoort tot de familie Poaceae. Het produceert bloeiaren van juli tot en met september. Het blad is groen met een wit randje en kan een hoogte bereiken van 125 centimeter. Deze variant is niet wintergroen, wat betekent dat het blad in de winter volledig bruin wordt en afsterft. U kunt het blad laten zitten tot het voorjaar, wanneer het het beste is om tot ongeveer 20 centimeter boven de grond te snoeien. Hierdoor kunnen nieuwe bladeren ontstaan. Struisriet 'Overdam' gedijt het best op een zonnige plaats in uw tuin met een niet al te arme grond.

Uw struisriet kopen bij Het Groene Paradijs

Het toevoegen van struisriet aan uw tuin biedt een prachtige vulling met deze fraaie grassoort. Bij Het Groene Paradijs kunt u veilig en gemakkelijk struisriet bestellen. Wij geven altijd 1 maand groeigarantie op al onze siergrassen. Mocht er onverhoopt een plant niet aanslaan in uw tuin, dan zorgen wij kosteloos voor een vervanger. Daarnaast krijgt u bij uw bestelling altijd de juiste informatie over de aanplant- en verzorgingswijze van uw planten. Struisriet bestellen kan gemakkelijk in onze webshop. Hierbij kunt u voor uw struisriet kiezen uit een pot met verschillende hoogtes. Wij leveren snel en zorgen ervoor dat uw struisriet goed verpakt en onbeschadigd aankomt.

Kenmerken struisriet

Latijnse naam Calamagrostis
Plantenfamilie Poaceae (grassenfamilie)
Grondsoort Goed doorlatende, vruchtbare grond
Standplaats Volle zon tot lichte schaduw
Hoogte volgroeide plant Varieert sterk afhankelijk van de soort (meestal tussen 60 cm en 250 cm)
Breedte Varieert afhankelijk van de soort
Bloemkleur Afhankelijk van de soort, meestal pluimen in tinten van bruin, paars, rood of zilverachtig
Bloeitijd Meestal in de zomer tot de herfst
Bladkleur Groen tot blauwgroen
Bladvorm Lineair, langwerpig
Bladgrootte Matig groot
Planttijd Voorjaar of herfst
Waterbehoefte Gemiddeld
Windgevoeligheid Matig windbestendig
Winterhardheid Over het algemeen goed winterhard

Veelgestelde vragen over Struisriet

Struisriet (Miscanthus sinensis), ook bekend als Chinees of Japans struisriet, kan variëren in hoogte afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden. Over het algemeen kan het tussen de 1,2 meter en 2,4 meter hoog worden, maar sommige variëteiten kunnen zelfs hoger groeien onder optimale omstandigheden.
Wat betreft de groeisnelheid, Struisriet groeit doorgaans matig snel. In gunstige omstandigheden kan het jaarlijks enkele centimeters tot enkele decimeters groeien. Het begint meestal langzaam in het voorjaar en versnelt zijn groei naarmate de temperaturen stijgen en het groeiseizoen vordert.