Zeeuws knoopje (Astrantia major)

5 producten

Astrantia major 'Claret' - Zeeuws Knoopje
actie
Astrantia major 'Claret' - Zeeuws Knoopje Zeeuws Knoopje
Astrantia major 'Primadonna' - Zeeuws Knoopje
actie
Astrantia major 'Primadonna' - Zeeuws Knoopje Zeeuws Knoopje
Astrantia 'Buckland' - Zeeuws Knoopje
actie
Astrantia 'Buckland' - Zeeuws Knoopje Zeeuws Knoopje
Astrantia major 'Roma' - Zeeuws Knoopje
actie
Astrantia major 'Roma' - Zeeuws Knoopje Zeeuws Knoopje 'Roma'
Astrantia major - Zeeuws Knoopje
actie
Astrantia major - Zeeuws Knoopje Zeeuws Knoopje

Zeeuws knoopje voor in uw tuin

Het Zeeuws knoopje, ook bekend als Astrantia major, is een betoverende vaste plant die de tuin siert met zijn elegante bloemen en weelderige bladeren. Met variëteiten zoals het Zeeuws knoopje Roma en Zeeuws knoopje Primadonna, biedt deze plant een scala aan kleuren, van diep rood en paars tot zacht roze en wit. In deze gids duiken we dieper in op het Zeeuws knoopje, van het planten tot het verzorgen en vermeerderen, om een weelderige tuin te creëren die het hele seizoen bloeit.

Het Zeeuws knoopje is een inheemse plant die vaak te vinden is in Europa, met name in het Zeeuwse landschap waar het zijn naam aan ontleent. Met zijn karakteristieke bloemen en sierlijke bladeren is het Zeeuws knoopje een favoriet onder tuiniers die op zoek zijn naar een plant die zowel delicaat als robuust is. Of u nu kiest voor de dieprode Astrantia major Roma of de verfijnde witte variant, het Zeeuws knoopje voegt een vleugje elegantie toe aan elke tuin.

Het planten en verzorgen van het Zeeuws knoopje

Het Zeeuws knoopje is over het algemeen een gemakkelijke plant om te verzorgen, maar het vereist wel wat aandacht om op zijn best te blijven. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt, vooral tijdens droge periodes. Mulch rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Wat betreft winterhardheid, de meeste variëteiten van het Zeeuws knoopje zijn winterhard, maar een laag mulch kan helpen bij extra bescherming in koudere klimaten.

Hoewel het Zeeuws knoopje over het algemeen vrij resistent is tegen plagen en ziekten, kunnen slakken soms een probleem vormen, vooral bij jonge scheuten. Om slakken te ontmoedigen, kunt u diatomeeënaarde rond de basis van de plant strooien, of kiezen voor natuurlijke slakkenbestrijders. Controleer regelmatig op tekenen van plagen en handel snel om de gezondheid van uw Zeeuws knoopje te behouden.

Het planten van het Zeeuws knoopje vereist aandacht voor de juiste standplaats en bodemcondities. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw tot volle zon. Bij het planten is het belangrijk om de wortels goed te bedekken, maar niet te diep, om rotting te voorkomen. Een afstand van ongeveer 30 cm tussen elke plant zorgt voor voldoende ruimte voor groei.

Om het Zeeuws knoopje gezond en weelderig te houden, is regelmatig snoeien essentieel. Snoei de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren en de bloeiperiode te verlengen. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Als u de plant wilt vermeerderen, kunt u in het voorjaar ook de kluiten delen. Verwijder zwakke delen en plant de gezonde secties opnieuw, met voldoende ruimte ertussen.

Alles over het Zeeuwse knoopje

De bloeitijd van het Zeeuws knoopje strekt zich uit van de vroege zomer tot de herfst, waardoor het een waardevolle aanvulling is op elke tuin die langdurige kleur en interesse wil. Afhankelijk van de variëteit kan de hoogte variëren, maar over het algemeen bereikt het Zeeuws knoopje een hoogte van ongeveer 60 tot 80 cm. Dit maakt het een perfecte keuze voor borders, randen van paden, of zelfs in potten op het terras.

Met zijn sierlijke bloemen die bijen en vlinders aantrekken, is het Zeeuws knoopje niet alleen een lust voor het oog, maar ook een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit van uw tuin. Zet een paar van deze planten bij elkaar voor een prachtig effect, of combineer ze met andere vaste planten voor een kleurrijk en gevarieerd geheel. Het Zeeuws knoopje gedijt goed in gezelschap van planten zoals Salvia, Geraniums en Echinacea, waardoor u een levendige tuin creëert.

Of u nu een ervaren tuinier bent of net begint, het Zeeuws knoopje is een plant die elke tuin kan verrijken. Met zijn diverse kleuren, eenvoudige verzorging en magnetische aantrekkingskracht voor nuttige bestuivers, is het Zeeuws knoopje een juweel in de tuinwereld. Of u nu kiest voor de dieprode Astrantia major Roma, de klassieke Zeeuws knoopje in het wit, of een andere variëteit, deze plant zal zeker een glimlach op uw gezicht toveren terwijl u geniet van zijn bloemenpracht en elegante bladeren.

Zeeuws knoopje kopen bij Het Groene Paradijs

Het Zeeuws knoopje is vaak verkrijgbaar in pot als als losse plant. Als u specifiek op zoek bent naar een bepaalde variëteit, zoals Astrantia major Roma of Zeeuws knoopje Roma, bent u bij Het Groene Paradijs aan het juiste adres. We bieden een breed scala aan keuzes, waardoor het gemakkelijk is om uw favoriete Zeeuws knoopje te kopen en toe te voegen aan uw tuincollectie.

Kortom, het Zeeuws knoopje is een plant die niet alleen schoonheid toevoegt aan de tuin, maar ook een beroep doet op de natuurlijke omgeving door bijen en vlinders aan te trekken. Met zijn diverse kleuren, eenvoudige verzorging en lange bloeiperiode is het Zeeuws knoopje een waardevolle toevoeging aan elke groene ruimte. Of u nu een liefhebber bent van tuinieren of gewoon op zoek bent naar een plant die weinig onderhoud vereist maar groots resultaat oplevert, het Zeeuws knoopje is een juweel dat niet mag ontbreken in uw tuin. Kies vandaag nog voor het kopen van een Zeeuws knoopje bij Het Groene Paradijs en tover uw tuin om tot een betoverende, groene oase van rust.

Kenmerken zeeuws knoopje

Latijnse naam Astrantia major
Plantenfamilie Apiaceae (schermbloemenfamilie)
Grondsoort Goed doorlatende, vochtige grond
Standplaats Zon tot halfschaduw
Hoogte volgroeide plant 30-60 cm
Breedte 30-45 cm
Bloemkleur Rood, roze, wit
Bloeitijd Zomer
Bladkleur Groen
Bladvorm Groot, handvormig gelobd
Bladgrootte Medium
Planttijd Lente tot vroege zomer
Waterbehoefte Gemiddeld
Windgevoeligheid Matig
Winterhardheid Winterhard