Kleine Maagdenpalm

3 producten

Vinca minor - Maagdenpalm
actie
Vinca minor - Maagdenpalm Maagdenpalm
Vinca minor 'Atropurpurea' - Maagdenpalm
actie
Vinca minor 'Atropurpurea' - Maagdenpalm Kleine Maagdenpalm
Vinca minor 'Alba' - Maagdenpalm
actie
Vinca minor 'Alba' - Maagdenpalm Kleine Maagdenpalm

Kleine maagdenpalm - Vinca minor de wintergroene bodembedekker

Vanaf half april toont de Kleine Maagdenpalm zijn prachtige blauwe, witte of paarsrode bloemen. Hier lees je hoe je Vinca minor op de juiste manier aanplant en verzorgt in de tuin.

Oorsprong Kleine Maagdenpalm

De Kleine Maagdenpalm (Vinca minor), is inheems in Zuid- en Midden-Europa. Het behoort tot de familie (Apocynaceae). Inmiddels heeft het ook voet aan de grond gekregen in het Nabije Oosten. Oorspronkelijk komt het uit onze inheemse gemengde bossen.

De Kleine Maagdenpalm is slechts 10 tot 30 centimeter hoog en verspreidt tapijtachtig via bewortelde grondscheuten. Omdat de takken botanisch gezien verhout is, zijn de planten geen vaste planten, maar heesters. De groei van Kleine Maagdenpalm is relatief langzaam, maar de plant kan na verloop van tijd nog steeds grote gebieden bedekken. Kleine Maagdenpalm is giftig in alle delen.

Wintergroene Bladeren van de Kleine Maagdenpalm

De groenblijvende, tegengestelde bladeren van de planten zijn ovaal van vorm, donkergroen en leerachtig met een glanzend oppervlak. Een wit melkachtig sap komt tevoorschijn uit gebroken bladeren en scheuten.

Propeller bloemen

De bloemen van Vinca minor schitteren in puur blauw, wit of paarsrood en bestaan uit elk vijf bloemblaadjes. Deze draaien, net als de bladen van een propeller, asymmetrisch naar rechts. De bloeiperiode begint vanaf half april. Tot september vertoont de Kleine Maagdenpalm een nabloei.

Standplaats

De Kleine Maagdenpalm is eigenlijk meer een bodembedekker voor de zon, maar is ook geschikt voor een schaduwrijke standplaats. Als bodembedekker in de schaduw produceert het echter aanzienlijk minder bloemen en groeit het niet zo dicht als op een zonnige locatie.

Bodem en Grondsoort

De plant is vrij aanpasbaar aan de grond. Ideaal voor Vinca minor is een humus- en voedingsrijke, matig droge tot matig vochtige, zanderige tot leemachtige grond. De Kleine Maagdenpalm is kalktolerant en kan ook tegen zure grond.

Populaire Variëteiten

Een goede bodembedekker is de variëteit Vinca minor 'Alba' met witte bloemen. De bloeiperiode duurt ook van april tot september. Vinca minor 'Atropurpurea' krijgt paarsrode bloemen. De Vinca minor 'Illumination' bloeit in het blauw en heeft geel/groen blad. In de nazomer zorgt het opnieuw voor een bloeiend tapijt met zijn weelderige nabloei. Andere soorten die een dicht tapijt vormen en prachtig bloeien zijn Vinca minor Gertrude Jekyll.