Bergthee

2 producten

Gaultheria procumbens - Bergthee
actie
Gaultheria procumbens - Bergthee Bergthee
4.55 5.99
Bekijk product
Gaultheria 'Gaulthier Pearl' - Bergthee
actie
Gaultheria 'Gaulthier Pearl' - Bergthee Bergthee
Niet op voorraad 5.99
Bekijk product

Bergthee - Gaultheria procumbens in uw tuin

Met glanzend gebladerte en gekleurde bessen presenteert Bergthee zijn charmes vooral in de wintermaanden. Zo plant en verzorg je deze vaste plant in je eigen tuin.

Oorsprong van Bergthee

Gaultheria procumbens is een plant uit de familie Ericaceae. Deze winterharde vaste plant is inheems in het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada, waar het wild groeit in de bossen. In ons land is Bergthee een echte tuinplant en komt niet in het wild voor.

Groei

Bergthee is een bodembedekkende, groenblijvende dwergstruik. Het groeit tot een hoogte van ongeveer 20 centimeter, maar verspreidt zich sterk in de breedte door zijn kruipende groei en ondergrondse uitlopers. Gaultheria procumbens is volledig vorstbestendig.

Bladeren

Het blad van Bergthee is eirond tot elliptisch en glanzend donkergroen. De bladeren zijn min of meer naar boven gericht. De bladrand is zwak gezaagd. De individuele bladeren van Bergthee zijn tot vijf centimeter lang en drie centimeter breed. Als je ze tussen je vingers wrijft, stralen ze een aromatisch-frisse geur van munt uit door de essentiële oliën vrij te geven.

Bloei

De kruikvormige bloemen van de Bergthee groeien afzonderlijk in de bladoksels en hangen decoratief klokachtig aan korte stelen. Ze verschijnen in juli en augustus in wit of roze en zijn vooral populair bij hommels.

Vrucht

De bloemen van Gaultheria procumbens produceren scharlakenrode tot roze of witte capsulevruchten die lijken op bessen. De vruchten zijn grotendeels oneetbaar en licht giftig. Er wordt gezegd dat de bessen smaken als kauwgom - maar in feite smaakt kauwgom naar Bergthee, omdat hun aroma's de natuurlijke smaakgever zijn van kauwgom en tandpasta. De aantrekkelijke bessendecoratie van de Bergthee blijft tot het voorjaar op de planten. Ze worden door vogels vermeden vanwege de essentiële olie die ze bevatten, waardoor de groenblijvende planten ideale decoratieve planten zijn.

Standplaats

Als bodembedekker staat de Bergthee graag halfschaduwrijk onder bomen en struiken. Het verdraagt alleen zonnige locaties als de grond voldoende vochtig is.

Grondsoort

Bergthee heeft een humus, zure grond nodig die lijkt op bosbodem. Het gedijt goed in veengrond, maar verdraagt geen kalk.

Aanplanten

Bergthee is geschikt voor onderbeplanting. Zet altijd meerdere jonge planten in groepjes bij elkaar en houd een plantafstand van ongeveer 20 centimeter. Voor een uitgebreide beplanting heb je ongeveer acht planten per vierkante meter nodig.

Verzorging

Het is het beste om Bergthee in het voorjaar en de zomer te bemesten met een lading bladcompost of speciale meststof voor heideplanten of rhododendrons. Vanaf augustus wordt de bemesting stopgezet. Gaultheria procumbens verdraagt gemakkelijk temperaturen onder nul in de tuin. Om vorstschade in de pot te voorkomen, wordt de kluit in de winter in koude gebieden bedekt met noppenfolie en jute. Geef Bergthee water in de winter – maar niet te veel! Droogtestress en wateroverlast moeten het hele jaar door worden vermeden.

Snoei van Bergthee

Een snoeibeurt is niet absoluut noodzakelijk. Maar als Bergthee regelmatig wordt gesnoeid, groeit deze prachtig compact. Het juiste moment is lente, maart of april, zolang het maar vorstvrij is. Knip de scheuten van de Bergthee met ongeveer een derde terug en verwijder ook dode of zwakke takken. Gesnoeide takken bloeien meestal iets later. Tegelijkertijd kunt u de bloeitijd van de Bergthee verlengen door te snoeien. Nog een tip: als de Bergthee enkele jaren niet wordt gesnoeid, heeft hij de neiging om van onderaf te verdorren.

Toepassing Bergthee

Bergthee geplant in ondiepe plantbakken of potten geven het balkon en terras een magische charme bij grijs weer. De planten zijn een sieraad op zich, maar zien er ook prachtig uit in combinatie met winterbloeiers zoals Kerstroos en Heide. In de border brengt de Bergthee als een groenblijvende bodembedekker met besdecoratie kleur in sombere wintermaanden en houdt het onkruid in toom. En de onderhoudsvriendelijke Bergthee is ook populair als grafplant.

Bladeren en bessen worden in de VS culinair en medicinaal gebruikt. Naast verwerking in dranken (wortelbier) en in verschillende voedingsmiddelen, deze worden gewonnen uit de bladeren van de Bergthee. Deze essentiële olie wordt gebruikt om tandpasta, kauwgom en mondwater op smaak te brengen. De olie van de Bergthee staat ook bekend als een pijnstiller, maar mag niet als zodanig worden gebruikt zonder medisch advies vanwege de riskante dosering.