Pioenroos

3 producten

Paeonia 'Sarah Bernhardt' - Pioenroos
actie
Paeonia 'Sarah Bernhardt' - Pioenroos Pioenroos Sarah Bernhardt
8.88 9.99
Bekijk product
Paeonia 'Karl Rosenfield' - Pioenroos
actie
Paeonia 'Karl Rosenfield' - Pioenroos Pioenroos Karl Rosenfield
8.88 9.99
Bekijk product
Paeonia 'Duchesse de Nemours' - Pioenroos
actie
Paeonia 'Duchesse de Nemours' - Pioenroos Pioenroos Duchesse de Nemours
8.88 9.99
Bekijk product

Pioenroos : Onderhoudsvriendelijke plant, geweldige bloei

Onderhoudsvriendelijke plant, geweldige bloei: We geven een overzicht van de kenmerken van de Pioenroos en waardevolle tips voor het planten en verzorgen van de Pioenroos.

Oorsprong van de Pioenroos

Het geslacht Pioenroos (Paeonia) omvat vaste planten en struiken. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen meerjarige pioenrozen en struikpioenen. Beide groeivormen zijn van groot belang in de tuincultuur. In het verleden behoorde het geslacht pioenrozen tot de boterbloemfamilie (Ranunculaceae). Tegenwoordig vormt het zijn eigen plantenfamilie - de pioenenfamilie (Paeoniaceae). Er zijn wereldwijd 32 soorten pioenrozen, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Europa en Azië. Alleen Paeonia brownii en Paeonia californica zijn inheems aan de westkust van Noord-Amerika.

Als tuinplanten worden de Pioenroos al heel lang gekweekt. De belangrijkste Europese soort is de Boerenpioen (Paeonia officinalis). Deze is inheems in de Zuid-Europese berggebieden. In China hebben Boompioen (Paeonia suffruticosa hybriden) en Pioenroos (Paeonia lactiflora hybriden) de tuincultuur al 2000 jaar gevormd. Hun oorspronkelijke soorten, waaronder de melkwitte of Chinese Pioenroos (Paeonia lactiflora), komen uit de bergbossen en steppegebieden van de gematigde en subtropische klimaatzone.

Pioenrozen zijn vernoemd naar de Griekse Godarts Paian. Volgens de legende gebruikte hij de Pioenroos om de wonden van de god Pluto te genezen, die Herakles hem had toegebracht in de strijd om de stad Pylos. Wereldwijd draagt de pioenroosbloem een positieve symboliek met zich mee. In China en Japan staat het voor rijkdom, vrouwelijke schoonheid en liefde. Christelijke beeldspraak associeert de pioenroos ook met rijkdom, schoonheid en de belofte van verlossing.

De Pioenroos heeft ook een lange geschiedenis in de geneeskunde. De gewone Pioenroos was vroeger van groot belang als medicinale plant. Hoewel het in alle delen van de plant licht giftig is, is het onder andere gebruikt om jicht te behandelen. Omdat de medicinale effectiviteit van de plant niet kon worden bewezen, heeft het geen betekenis meer in de hedendaagse geneeskunde.

Uiterlijk en groei

Meerjarige pioenrozen groeien rechtop en worden kniehoog, afhankelijk van de soort en variëteit. De vaste planten hebben knolvormige wortels met overwinterende knoppen net onder het oppervlak.

Pioenroos

Standplaats en bodem

In tegenstelling tot de meeste andere tuinplanten geeft de Pioenroos de voorkeur aan minerale, eerder humusarme bodems. Ze groeien graag op iets zwaardere, leemachtige en gelijkmatig vochtige, doorlatende bodem. Pioenroos is echter vrij flexiber, zolang de grond niet te droog is. De standplaats moet in de volle zon tot halfschaduwrijk zijn. De meeste soorten verdragen geen sterke wortelverdringing van grote houtachtige planten.

Pioenroos aanplanten

De beste planttijd voor de Pioenroos is de herfst. Let bij het planten van de Pioenroos op de volgende basisregel: plant meerjarige pioenrozen oppervlakkig, struikpioenrozen wat dieper. De reden: Meerjarige pioenrozen vormen vaak alleen bladeren en geen bloemen als ze te diep in de grond zitten. Struik pioenrozen worden geënt op stammetjes van meerjarige pioenrozen. Daarom moeten ze zo diep in de grond worden geplant dat de entplaats van de planten ongeveer drie vingers breed onder de grond ligt. Het is ook belangrijk dat u humusrijke bodems met veel zand of kleikorrels kiest voordat u pioenrozen in de tuin plant. Kies bovendien niet voor een te beschutte, warme locatie voor struikpioenen. Anders groeien de struiken heel vroeg en zijn ze dan vorstgevoelig.